mandag 27. oktober 2008

Informasjonsteknologi - og demokrati

Vi gjør alt på internett, samfunnet vi lever i er rett og slett avhengig av internett. Her har man fritiden sin, vennenettverket, banken, skoleoppgavene, oppslagsverket. Verden har blitt mindre med internett. Alt går så mye fortere, bedre. Utviklingen av vår databruk og teknologi bør være fremmende for vår del, og ikke minst for demokratiet.
I et land som Norge er det ikke store sosiale skiller. Alle har muligheten til å komme seg på internett, enten det er hjemme, på skolen eller på biblioteket. Mer og mer foregår på nettet, og om få år går man ikke til en gymsal i nærheten for å stemme, man klikker seg inn og avgir sin stemme på nettet.
Dette fører til at de eldste i Norge som ikke finner IKT og data naturlig i sin hverdag vil bli hengende etter, men samtidig bruker Norge mye ressurser på å få eldre på nett, eller de har barn og barnebarn som hjelper seg.
Resten av verden er det litt annerledes med. I områder med krig og hungersnød er ikke internett og databruk noe man bruker penger på, men de siste årene har verden fått en ny offentlighet på nett. De som ikke er med, blir hengende etter, og blir ikke oppdatert, eller inkludert. Samtidig må man huske på at det er 19 % av jordas befolkning som står for 91 % av all internettrafikk, så det er mange som ikke er med. Ennå.

Det er mange fordeler og ulemper ved at vår hverdag mer og mer organiseres digitalt, men mange glemmer de negative sidene, og tenker kanskje ikke over konsekvensene av deres internettbruk. Sensitiv informasjon om deg kan bli misbrukt eller solgt videre om ikke du er kritisk til hvem du oppgir hva til.
Google har for eksempel veldig stor makt. De overvåker e-posten din for å sende deg reklame rettet mot dine interesser. Alt du publiserer av bilder og tekst på nett kan Google bruke til hva de vil, fordi du selv har godkjent det i brukerlisensen. Det samme gjelder Facebook og en rekke andre steder der du legger ut informasjon om deg og andre. Om disse vil bruke informasjonen om deg vet vi jo ikke, men disse selskapene får jo også et stort ansvar hvis folk bruker deres tjenester til å spre ulovlige ting, eller terrorister planlegger terroraksjoner via Gmail, for eksempel.
At internett brukes på mange områder kan føre til komplikasjoner når det gjelder å skille useriøst fra seriøst og unyttig fra nyttig. Det er derfor viktige at alle brukere lærer seg til å være kritiske.
Vi har gjort oss så avhengige av nettet, og derfor veldig sårbare ved for eksempel hacking, keylogging, utlevering av sensitiv informasjon, strømbrudd, virus/trojanere, eller annen misbruk på nett.

De mange positive sidene er jo for eksempel at man i dag finner en bedre organisering, og større frihet hos hvert enkelt menneske. I Norge kan man endre fastlegen sin, bestille skattekort, og i fremtiden stemme over internett. Man har rett og slett fått lokalsamfunnet på nett, noe som har gjort det mye lettere for brukerne å få informasjon, samtidig som de kommunale tjenestene fungerer mer som de skal og ikke som sentralbord.

Alle kan delta i samfunnsdebatten, og dette styrker helt klart demokratiet, der alle skal få ytre sine meninger. Diverse forum på nettsteder gir oss en mulighet til å bli hørt, og komme i kontakt med politikere som også er kommet på nett de siste åra.

Vi har en mye større mulighet til å velge hvilke nyheter vi vil lese på nett, sammenliknet med nyhetsbildet i Norge for 50 år siden. Man får i dag raskere tilgang, og med flere aktører på markedet kreves det aktualitet og kvalitet i større grad enn før.

Hvis en vil nå fram til noen er internett helt klart en smart vei å gå. Moderne underskriftskampanjer foregår digitalt, og rykter sprer seg nok raskere ved hjelp av klipp-og-lim-teknikk enn via munnen i våre dager…
Nye måter å kommunisere og ytre sine meninger på dukker stadig opp, og det er vi som brukere som tjener på det. Det finnes ingen sensur på det vi sier, men man må jo holde seg innenfor lovene som gjelder i sitt land.
Jeg tror kanskje at det blir vanskeligere og vanskeligere for land som ikke har de samme digitale mulighetene som oss å henge med i svingene. Det er mye å sette seg inn i på internett om du er helt ny, mens for oss har internettet vokst i takt med våre behov og ønsker for hvordan internett bør være og fungere.
Internett er individets mediekanal, og vi bør bruke den for det det er verdt, mener nå jeg.

Ingen kommentarer: